Jar je tu, môžeme sa venovať našim hobby! – Lexika spisovne

Simona Pralovska Ciferník29.03.2019 Lexika spisovne – jazykové okienko Čas čítania: 2 min.
Záhradkár strihajúci stromy
Čas čítania 2 min

S jarou prichádzajú dlhšie dni, slnko a teplejšie počasie. Konečne môžeme vyjsť z domu bez toho, aby sme sa naobliekali ako cibuľa. Vyťahujeme tenisky, korčule, bicykle či záhradkárske náradie a užívame si pohyb na čerstvom vzduchu.

A presne o tom bude dnešná časť rubriky Lexika spisovne – o hobby, záľubách i koníčkoch (aj tých erdžiacich). A keďže medzi naše záľuby patrí spisovná slovenčina, pozrieme sa na to zo spisovného pohľadu.

V zime nám trebalo viac vitamínu D

Aktuálne teplé počasie nás nepochybne láka von, aby sme si užili čerstvý vzduch, slnko a prirodzenou cestou doplnili vitamín D, ktorý nám po zime tak veľmi trebalo. A rovnako by nám trebalo pozrieť sa do slovníka, ktorý by nám prezradil, že z príslovky treba nemôžeme vytvoriť sloveso pridaním prípony –lo. Ak hovoríme o potrebe vykonať minulý alebo podmienený dej vyberme si radšej niektoré zo spisovných slovných spojení bolo (by) treba, bolo (by) potrebné, malo (by) sa.

Aké je vaše hobbi?

Nech už voľný čas trávite akokoľvek, veríme, že ani počas neho nezabúdate na spisovnú slovenčinu a že ste pri slove hobbi  hneď spozorneli. Slovo hobby sa k nám dostalo z anglického jazyka. V Pravidlách slovenského pravopisu nájdeme hneď dve spisovné podoby tohto slova – hobby aj hoby, pričom obe sú nesklonné. Novšie príručky uvádzajú už iba podobu hobby, ktorá sa ukázala ako frekventovanejšia. Nezabúdajme však ani na uchu lahodiace slovenské ekvivalenty záľuba a koníček.

Prečo sa nemôžme venovať našim záľubám?

Chýba nám čas alebo nebodaj peniaze? Ani jedno, ani druhé. Chýba nám „e“! Slovenská gramatika v prvej osobe množného čísla v prítomnom čase od slovesa môcť pozná iba tvar môžeme (v druhej osobe môžete).

Záľubám sa teda venovať nielenže môžeme, ale dokonca by sme aj mali, pretože prispievajú k celkovej pohode a odreagovaniu sa od pracovného kolotoča.

Nemáte behom týždňa čas na beh?

Ani sa vám nečudujeme. Slovo behom sa totiž spisovne používa ako príslovka vo význame v behu, bežiac alebo rýchlo. Ak chcete slovo behom použiť vo funkcii predložky s genitívom, mali by ste ho nahradiť spisovným variantom, napríklad v priebehu, počas, cez.

Aj keď vám pracovný týždeň ubehne ako voda, nezabúdajte, že pohyb je veľmi dôležitý, a preto si naň nájdite čas aspoň počas víkendu.

Čerešnička na záver – Mihahajte sa ako kobyla!

Neviete, čo robí kobyla, keď mihahá? No predsa to isté, ako keď erdží. Slovo mihahať zrejme nepatrí do bežnej slovnej zásoby, ale prirovnanie rehotať sa ako kobyla už počul asi každý. Týmto prirovnaním opisujeme človeka, ktorý sa nahlas sa smeje, vydáva zvuky podobné erdžaniu. Všetci dobre vieme aj to, že smiech lieči. Takže ak vás niečo pobaví, pokojne sa z plných pľúc mihahajte ako taká kobyla! 😉

Veríme, že ste sa v dnešnej časti rubriky Lexika spisovne opäť niečo naučili. A možno sme vás aj inšpirovali k hľadaniu nového hobby. To, či sa vaším koníčkom stanú koníčky, spisovná slovenčina alebo niečo iné, necháme na vás. 🙂 

 
Simona Pralovska
Simona Pralovska
Vendor manager

Svoju púť v LEXIKE som začala ešte počas študentských čias v roku 2017. Odvtedy mi LEXIKA, ľudia v nej i prekladateľské odvetvie prirástli k srdcu. Medzi moje každodenné výzvy patrí vyhľadávanie prekladateľských talentov. Popri tom sa venujem rozvíjaniu dobrých a otvorených vzťahov s našimi stálymi prekladateľmi, vďaka ktorým môžeme robiť to, čo nás napĺňa. Postupne sa k mojej náplni práce pričlenili aj marketingové aktivity a interné HR. Stereotyp mi teda v práci rozhodne nehrozí a každý deň sa naučím niečo nové. 🙃

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *