Jazykové hry na slovenčinu (pre začiatočníkov i pokročilých)

Dominik Parajka Ciferník11.07.2022 Ako na... (tipy a triky) Čas čítania: 3 min.
jazykové hry na slovenčinu
Čas čítania 3 min

Naučiť sa spisovnú slovenčinu môže byť náročné nielen pre cudzincov, ale aj rodených Slovákov. Výskumy ukazujú, že veľmi dobrým pomocníkom na učenie sa jazykov sú interaktívne cvičenia. Napríklad rozličné zábavné hry.

Učenie hrou – slovenčina interaktívnou formou

Prečo učenie hrou funguje? Človek si vytvorí pozitívnu asociáciu, a tá sa veľmi ľahko uloží v mozgu. Hry sú nepochybne zábavnejšie a interaktívnejšie ako testy. Prirodzenou formou si vďaka nim ujasníme kľúčové pravidlá a rýchlejšie zapamätáme informácie.

Jazykové hry slúžia predovšetkým ako didaktická pomôcka pre učiteľov. Sú navrhované najmä pre deti základných škôl, ktorým pomôžu lepšie porozumieť súvislostiam a umožnia precvičiť si nadobudnuté znalosti. Sú však výbornou pomôckou aj pre cudzincov, ktorí sa učia slovenčinu od základov.

Ktoré jazykové hry na slovenčinu sa oplatí vyskúšať?

Nezáleží na tom, či vyučujete žiakov základnej školy, cudzincov alebo sa sami snažíte zdokonaliť sa v slovenčine. Tieto hry sa rozhodne oplatí vyskúšať. Slúžia na efektívne precvičenie gramatiky, lexiky, vetnej skladby, výslovnosti, ale aj ďalších dôležitých súčastí jazyka.

Hra s kockou

Hráč hodí kockou a podľa padnutého čísla musí v čo najkratšom čase vymyslieť vetu s daným počtom slov. Táto hra slúži na precvičenie slovnej zásoby a vetnej skladby.

Vety zo slov s rovnakým začiatočným písmenom

Vyberiete si nejaké písmeno z abecedy. Vašou úlohou bude vytvoriť vetu, v ktorej všetky slová začínajú daným písmenom.

Napríklad, ak si zvolíte písmeno „P“, môžete vytvoriť vetu: Peter práve poštou poslal preklad potvrdenia. Táto hra je výborným spôsobom, ako si obohatiť slovnú zásobu a potrénovať vetnú skladbu.

Doplňovačky

Doplňovačkami si osviežite a zdokonalíte slovnú zásobu. Existuje viacero formátov. Jedným z najzaujímavejších je „had“, teda posúvanie písmena v rámci slova.

Napríklad si stanovíte, že budete vytvárať slová pozostávajúce zo 4 písmen, pričom každé musí obsahovať písmeno „R“. V prvom slove bude písmeno „R“ na prvom mieste, v druhom na druhom a tak ďalej. Následne musíte doplniť ostatné 3 písmená, aby vzniklo zmysluplné slovo.

R _ _ _ RUŽA
_ R _ _ KRAS
_ _ R _ KORD
_ _ _ R SMER
_ _ R _ VERŠ
_ R _ _ HR
R _ _ _ RAST

Ďalšou verziou doplňovačky sú „schody“. Opäť ide o tvorbu slov. Začínate jedným písmenom a ako postupujete smerom dole „po schodoch“, pridávate vždy o jedno písmeno navyše.

N
NA
NAD
NADO
NADOL

Tvorba nových slov

Aj táto hra je založená na jednoduchom pravidle, no zároveň potrápi vaše mozgové závity. Stanovíte si určité slovo, napríklad prekladateľ. Následne sa z písmen tohto slova snažíte vytvoriť čo najviac nových slov. Napríklad dar, teľa, ľad, datľa, klad, prak a podobne. Ak sa vám podarilo vytvoriť ďalšie slová, napíšte nám ich do komentára. 😉

Slovná reťaz

Na túto hru je potrebných viac hráčov. Prvý hráč vymyslí vetu. Nasledujúci hráč potom svoju vetu začne posledným slovom prvej vety. Aktivita je dobrá na precvičenie slovnej zásoby, výslovnosti, významu slov, ale taktiež vetnej skladby.

Slovenčina – hry dostupné online

Vyššie uvádzané jazykové aktivity si môžete zahrať aj doma. Buď sami alebo s kamarátmi. Stačí si zobrať pero, papier a nepochybne sa dobre zabavíte.

Dobrou alternatívou sú hry dostupné na internete. Ich benefitom je, že si ich viete zahrať kdekoľvek – doma, v autobuse či v čakárni.

Zaujímavé hry na slovenčinu nájdete napríklad na portáli gramar.in. Sú medzi nimi jednoduchšie, ale i náročnejšie vhodné pre pokročilých. Jednotlivé aktivity sú zamerané na všetky kľúčové časti jazyka – písanie i/y, gramatiku, vybrané slová, vetnú skladbu či slovnú zásobu. Nepochybne vám tak pomôžu napredovať.

Ďalšie techniky ako sa naučiť jazyk

Učenie sa jazyka pomocou hier je vhodné doplniť aj o ďalšie techniky. Jednak sa vyhnete monotónnosti, ale najmä budete prijímať informácie z rôznych zdrojov a využijete sluch, zrak i vlastný ústny prejav.

Tu sú niektoré metódy, ktoré jednoducho zaradíte do bežného života podľa toho, čo vás baví a koľko máte času:

  • učte sa slovenčinu pomocou mobilných aplikácií
  • počúvajte hudbu v slovenčine, natrénujete si výslovnosť a rozšírite slovnú zásobu,
  • sledujte filmy v slovenčine,
  • čítajte v slovenčine, začnite jednoduchšími článkami, krátkymi správami až sa postupne prepracujete k zložitejším textom a knihám.

Ďalšie techniky na učenie sa jazyka nájdete tu. Stačí si len vybrať.

Máte tip na hru na precvičenie jazyka? Napíšte nám ho do komentárov. 😊

 
Dominik Parajka
Dominik Parajka
Junior Copywriter

Ako copywriter som začal v Lexike pôsobiť počas roku 2021. Online marketingu, blogom a textom na weby sa ale venujem už viac ako 5 rokov. Bavia ma cudzie jazyky, venujem sa predovšetkým angličtine. Tú som si obľúbil už v detstve, keďže počas základnej školy som žil takmer rok v Anglicku. Mám rád spoznávanie cudzích národností a ich kultúr.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *