Kancel bez koša – sme tam!

Simona Pralovska Ciferník18.11.2019 O Lexike Čas čítania: 2 min.
ekoprojekt Lexika
Čas čítania 2 min

„Je to tam!“ ozývajú sa výkriky radosti od kolegyne Evy z opačnej strany stola. „Hneď ti prídem povedať.“ A odišla z kancelárie...

Po nekonečných 3 minútach sa vrátila a konečne mi vyrozprávala, z čoho má takú radosť. „Vybrali nás do projektu Kancel bez koša! Ideš do toho so mnou?“ „Jasné!“, neváhala som. A bolo. Teda, potrebovali sme ešte odobrenie od nášho riaditeľa, no keďže nás v takýchto zaujímavých projektoch podporuje, dostali sme od neho bez problémov zelenú. Tak sa začala naša cesta za udržateľnejším „kanclom“.

Ako vznikol projekt Kancel bez koša?

Prvotná myšlienka sa zrodila v slovenskej pobočke CURAPROXu, ktorá sa rozhodla zaviesť koncept zero waste do svojej kancelárie. Po tom, čo pilotný projekt úspešne otestovali na vlastnej koži, rozhodli sa spojiť sily s Inštitútom cirkulárnej ekonomiky (INCIEN) a ponúknuť ho rôznym firmám a organizáciám z celého Slovenska. Zo 40 prihlásených nakoniec vybrali 16 uchádzačov – a LEXIKA je medzi nimi. Počas 4 interaktívnych workshopov nás odborníci z inštitútu INCIEN vyškolia na tzv. ambasádorov kanclu bez koša.

Čo to ten Kancel bez koša vlastne je?

Mať kanceláriu bez koša? Je to vôbec možné? V dnešných podmienkach asi skôr nie. Hlavnou myšlienkou projektu je však značná minimalizácia odpadu na pracovisku a hľadanie spôsobov, ako sa k tomuto cieľu priblížiť. Aby sa nám to podarilo, musíme zmeniť naše myslenie a denné návyky.

Ešte o krok ďalej

Druhou podstatnou úlohou tohto projektu je šíriť získané vedomosti a skúsenosti z praxe ďalej. Na pracovisku, medzi známymi, ale aj vo vlastnej domácnosti. Často to nemusia byť prevratné zmeny, niekedy stačí upustiť od maličkosti, ktorú robíme zo (zlo)zvyku a nikdy nás doteraz ani len nenapadlo sa nad jej dopadom na životné prostredie hlbšie zamýšľať. Niekedy aj taká drobnosť ako použitie jednej namiesto troch jednorazových utierok na ruky môže viesť k ďalším a ďalším pozitívnym zmenám.

Určite na tomto mieste nechceme zo seba robiť expertov na ekológiu. Sme na začiatku cesty a neustále sa učíme. Budeme však radi, ak zvýšime povedomie o zelených témach. Niekedy nás môže osloviť nečakaný názor kolegu, reportáž v rádiu či fotografia v časopise, ktoré nám vŕtajú v hlave a postupne nás nabádajú k zmene. Budeme radi, ak to pre niekoho bude možno aj tento blog. 🙂

Aké budú naše prvé kroky? Sledujte náš blog alebo Facebookovú stránku Lexika - Preklady a tlmočenie, kde sa s vami podelíme o naše pokroky.

 
Simona Pralovska
Simona Pralovska
Vendor manager

Svoju púť v LEXIKE som začala ešte počas študentských čias v roku 2017. Odvtedy mi LEXIKA, ľudia v nej i prekladateľské odvetvie prirástli k srdcu. Medzi moje každodenné výzvy patrí vyhľadávanie prekladateľských talentov. Popri tom sa venujem rozvíjaniu dobrých a otvorených vzťahov s našimi stálymi prekladateľmi, vďaka ktorým môžeme robiť to, čo nás napĺňa. Postupne sa k mojej náplni práce pričlenili aj marketingové aktivity a interné HR. Stereotyp mi teda v práci rozhodne nehrozí a každý deň sa naučím niečo nové. 🙃

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *