Ako vybaviť úradný preklad výpisu z registra trestov

Denisa Kytová Ciferník21.11.2019 Pre zákazníkov – Úradné preklady Čas čítania: 3 min.
výpis z registra trestov úradný preklad
Čas čítania 3 min

Nastupujete do novej práce v zahraničí alebo potrebujete vybaviť niektoré doklady, ako napríklad prechodný pobyt či víza? V tom prípade pravdepodobne potrebujete úradný preklad výpisu z registra trestov.

V tomto článku vám povieme všetko o tom, kde a ako si vybavíte výpis z registra trestov, koľko zaň zaplatíte a čo by ste mali vedieť predtým, než si ho dáte úradne preložiť.

Potrebujete úradný preklad výpisu z registra trestov?

Čo je výpis z registra trestov?

Výpis z registra trestov je verejná listina, ktorú vydáva Generálna prokuratúra SR. Dokladujete ňou, či ste boli alebo neboli niekedy v minulosti právoplatne odsúdení. Výpis z registra trestov si dnes viete vybaviť na niekoľkých inštitúciách a dokonca aj elektronicky.

Kto môže požiadať o výpis z registra trestov?

  • Sám žiadateľ – fyzická osoba, ktorej sa výpis týka a ktorej totožnosť žiadateľa musí byť overená.
  • Splnomocnená osoba – žiadateľ môže splnomocniť inú osobu.
  • Orgán, organizácia alebo inštitúcia – pri trestnom konaní, v prípade potreby konania občianskoprávnych, obchodných alebo správnych súdov.

Ako vybaviť výpis z registra trestov?

Výpis z registra trestov si dnes môžete vybaviť elektronicky z pohodlia vášho domova. Potrebujete na to občiansky preukaz s čipom (eID kart), bezpečnostný osobný kód BOK (ak ste ho zabudli, informácie ako postupovať nájdete tu) a, samozrejme, čítačku kariet.

Výpis z registra trestov vám bude doručený vo formáte PDF. Takýto výpis môžete použiť na právne úkony v elektronickej forme. Ak chcete elektronicky vybavený výpis použiť v listinnej forme, je potrebné zájsť na pobočku Slovenskej pošty, kde vám prostredníctvom zaručenej konverzie zabezpečia prevod PDF dokumentu do listinnej formy.

Ak preferujete vybavenie výpisu z registra trestov osobne, budete potrebovať:

  • občan SR – platný občiansky preukaz (originál);
  • cudzinec – platný cestovný pas (originál) a úradný preklad rodného listu;
  • splnomocnená osoba – úradne overené splnomocnenie, ktoré nie je staršie ako 30 dní + doklady splnomocniteľa ako je uvedené vyššie, podľa toho, či ide o občana SR alebo cudzinca.

Osobne si výpis z registra trestov vybavíte na nasledujúcich miestach:

  • matrika;
  • integrované obslužné miesta na pracoviskách Slovenskej poštyIOMO;
  • ak ste v zahraničí, výpis z registra trestov si môžete vybaviť na zastupiteľskom úrade SR.

Koľko stojí výpis z registra trestov?

Cena za výpis z registra trestov nie je jednotná. Poplatok závisí od miesta, kde podávate žiadosť o jeho vydanie.

  • Elektronická žiadosť – 2,00 €;
  • žiadosť podaná osobne na podateľni Registra trestov GP – 4,00 €;
  • žiadosť podaná osobne na pracovisku IOMO – 3,90 €;
  • žiadosť podaná osobne na matrike – 1,50 € (za overenie správnosti údajov);
  • žiadosť podaná na zastupiteľskom úrade SR – výška poplatku je individuálna, podľa štátu, v ktorom sa daný úrad nachádza.

Úradný preklad výpisu z registra trestov – všetko, čo potrebujete vedieť

Úradný preklad môže vyhotoviť iba prekladateľ, ktorý zložil špecializované odborné a jazykové skúšky.

Preložený text sa zviaže tzv. trikolórou (trojfarebnou stužkou) s prekladateľskou doložkou a s dokumentom v pôvodnom jazyku. Úradný preklad výpisu z registra trestov sa najčastejšie zväzuje s originálom dokumentu, keďže ide o listinu, ktorú môžete získať opakovane. Preklad však môže byť zviazaný aj s notársky overenou kópiou.

V závislosti od krajiny, v ktorej preložený dokument použijete, je možné, že si budete musieť dať prekladanú listinu overiť. Podrobné informácie o overovaní dokumentov nájdete v tomto článku.

V prípade výpisu z registra trestov ide o krátky dokument, úradný preklad do angličtiny, do nemčiny a do ďalších frekventovaných jazykov vám dodáme už do jedného pracovného dňa. Ak vám to ponáhľa aj v rámci pracovného dňa.

Pozor: Ak potrebujete preložiť výpis z registra trestov, je dôležité mať na pamäti, že pokiaľ si ho vybavujete na pošte, pribudne vám k samotnému výpisu aj doložka z pošty. Tá je platnou súčasťou výpisu, a preto je potrebné ju prekladať. V takomto prípade sa môže stať, že za preklad výpisu z registra trestov zaplatíte viac, ako by ste platili, za preklad „štandardného“ výpisu (vydaného na generálnej prokuratúre alebo matrike). Preto vám odporúčame informovať sa vopred u prekladateľa alebo v prekladateľskej spoločnosti, či rozlišujú preklad výpisu z pošty alebo nie.

Objednajte si úradný preklad výpisu z registra trestov online

     
    Denisa Kytová
    Denisa Kytová
    Project manager

    V LEXIKE som začala pôsobiť v roku 2017 chvíľu po ukončení vysokoškolského štúdia zameraného na prekladateľstvo a tlmočníctvo. Veľmi ma potešilo, že som dostala šancu pracovať v odvetví, ktoré som vyštudovala. Pôsobím na pozícii projektovej manažérky a mám na starosti spracovanie projektov, ako sú odborné (neúradné) preklady, tlmočenie a ďalšie súvisiace služby. V LEXIKE je vždy príjemná a priateľská atmosféra a pri práci tu sa veľa naučím, či už zo sveta prekladov a tlmočenia, ale aj z osobného hľadiska. (Update r. 2020: Po viac ako dvoch rokoch som sa rozhodla vrátiť do rodného mesta, avšak spomienky na LEXIKU zostávajú stále príjemné a vždy sa rada vrátim na návštevu. Teším sa a som vďačná, že som mohla byť súčasťou tímu LEXIKA.)

    Čítaj viac



    Páči sa vám čo píšeme?
    Povedzte to ďalej!

    Pridaj komentár

    Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *