Maďarsko – ostrá a hrdá krajina s vlastným morom

LEXIKA Ciferník08.11.2018 Spoznávajte svet s Lexikou Čas čítania: 3 min.
mapa Maďarska s pamiatkami
Čas čítania 3 min

Maďarsko je rovinatá krajina a jej najvyšším vrchom je kopec Kékes s nadmorskou výškou 1015 metrov. Avšak Maďarom to vôbec neprekáža, pretože na rozdiel od nás (ktorí máme kopcov až-až), majú vlastné „more“.

Balaton je dominantnou pýchou Maďarska, ktoré s veľkou obľubou navštevujú aj Slováci. Toto najväčšie jazero v strednej Európe je dlhé 77 km, široké 14 km a len pri najužšom bode má šírku 1,5 km. Jeho priemerná hĺbka je 3,2 metra. Teplota jazera v lete neklesá pod 22 stupňov a pri dlhodobých horúčavách dosahuje až 29 stupňov. Práve kvôli týmto výhodám a skvelým službám sa „Maďarské more“ teší mimoriadnej návštevnosti rekreantov z každého kúta sveta.

Pohľad z brehu na Balaton s plachetnicami

Hrdosť, ktorá sa začala Magorom

Praotec Maďarov je Magor. Nie, nie je to žiadny žart... Slovo Maďar (Magyar) je odvodené od jednej predkresťanskej legendy o mýtických bratoch HunoroviMagorovi. Legenda hovorí, že jedného dňa, počas lovu jeleňa, títo bratia objavili krásnu krajinu na území dnešného Maďarska, v ktorej sa usadili a žili. Podľa toho sa Hunor stal praotcom HunovMagor praotec Maďarov.

Maďarsko sa od konca 9. storočia považuje za jednu z najstarších a najväčších krajín Európy. Je dokonca staršia ako Francúzsko alebo Nemecko. Územie Maďarska najprv ovládali Kelti, neskôr Rimania a po rozpade Rímskej ríše Huni. Práve im vďačia Maďari za unikátny jazyk, ktorému na svete iba málokto rozumie a najbližšie k nemu má fínčinaestónčina.

O Maďaroch sa vo všeobecnosti hovorí ako o hrdých vlastencoch. Obzvlášť hrdí sú na svoj pôvod, národ, tradície, kultúru a jazyk. Dôkazom ich neoblomného patriotizmu aj fakt, že deti majú na školách povinný predmet „Vlastenectvo“.

Ostrá gastronómia

Keď sa povie Maďarsko, mnohí z nás si ihneď vybavia tanier s rôznymi dobrotami, ktoré pochádzajú z tejto nádhernej krajiny. Segedínsky, maďarský alebo kotlíkový guláš, perkelt či paprikáš, to sú najznámejšie maďarské jedlá, ktoré nechýbajú ani v našom jedálničku. Všetky navyše musia obsahovať ingredienciu, ktorá sa považuje za najlepšiu na svete. Je ňou červená paprika, ktorá je od 17. storočia neodmysliteľnou súčasťou miestnej gastronómie. Ostrosť papriky nesmie chýbať ani  v známej Čabajskej klobáse.

tradičné maďarské jedlo

Ak sa vám zbiehajú slinky, ostaneme ešte na chvíľu v maďarskej kuchyni, ktorá je (aj vďaka spomínanej paprike) obzvlášť ostrá a pikantná. No nie všetko sa točí iba okolo papriky a feferóniek. Vďaka jedinečným klimatickým podmienkam sa v Maďarsku veľmi dobre darí nielen zelenine, ale aj ovociu. Medzi najpestovanejšie plodiny v Maďarsku partia marhule (z ktorých sa vyrába tradičná Barack Pálenka), červený melón, zelená paprika alebo paradajky. Za zmienku takisto stojí aj hrozno, ktorému Maďarsko vďačí za množstvo ušľachtilých vín, ako je napríklad tokajský Furmint, Býčia krv, Lipovina a ďalšie. Milovníci levandule si zase prídu na svoje v malej, ale o to voňavejšej dedinke Tihany, okolo ktorej sa rozprestierajú polia posiate touto aromatickou rastlinou.

Fialové levandulové pole pri západe slnka

Maďarské zaujímavosti jednou vetou

  • Národným tancom je čardáš, ktorý je veľmi náročný a vyjadruje vášnivú lásku zaľúbeného páru.
  • Maďarsko má až 13 laureátov Nobelovej ceny vo všetkých kategóriách okrem ceny za mier.
  • V Budapešti sa nachádza najväčšia židovská synagóga v Európe a druhá najväčšia na svete. (V Maďarsku funguje silná židovská tradícia s viac ako stotisícovou židovskou komunitou.)
  • Metro v Budapešti je najstarším v kontinentálnej Európe a druhým najstarším na svete.
  • Maďarský parlament v Budapešti je tretím najväčším na svete.

Vysvietený parlament v Budapešti v Maďarsku

  • maďarčine sa najprv píše priezvisko a až potom meno. Rozdielny od okolitých európskych jazykov je i formát dátumu: Rok, mesiac, deň (teda napríklad 2018. 11. 31.)
  • Medzi najznámejšie vynálezy známych Maďarov patrí:
    • rubikova kocka – Rubik Ernő,
    • zápalky – Irinyi János,
    • guľôčkové pero - Bíró László,
    • vitamín C – Szent-Györgyi Albert (za tento vynález získal v roku 1937 Nobelovu cenu),
    • elektronicky programovateľný počítač – Neumann János,
    • Word a Excel spoločnosti Microsoft – Simonyi Károly (Charles),
    • vynález vzducholode – Schwarz Dávid (patent od neho neskôr odkúpil Zeppelin),
    • a ďalšie ako napríklad kryptónová žiarovka, žiarovka s wolfrámovým vláknom či striedavý prúd.
  • V Maďarsku sa nachádza 1300 termálnych prameňov, 22 vinárskych oblastí, 10 národných parkov a 8 pamiatok, zapísaných v zozname UNESCO.

Čím Maďarsko očarilo vás? Napíšte nám do komentárov.

 
prekladateľská agentúra LEXIKA
LEXIKA

Sme tím ľudí s vášňou pre jazyky. Naším poslaním je pomáhať ľuďom komunikovať a navzájom sa dorozumieť. Už od roku 1993 pomáhame našim klientom napredovať.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *