V Chorvátsku nájdete pláže, Blato, Korčulu aj Bašku

LEXIKA Ciferník12.06.2018 Spoznávajte svet s Lexikou Čas čítania: 3 min.
Slnečníky a ležadlá na pláži
Čas čítania 3 min

Dobro došli! Víta vás slovenské more – slnečné, chutné, čisté a obľúbené Chorvátsko! Vedeli ste, že v tejto stredomorskej krajine na brehu Jadranského mora je množstvo ostrovov, miest a obcí, ktoré v našom jazyku pomenúvajú všelijaké, niekedy aj vtipné názvy? Blato, Bistra, Baška či Vratnik, aj to sú niektoré z nich...

Začneme názvami ostrovov, ktorých je v Chorvátsku vyše 1200. Nie, nebojte sa, nebudeme vám ich predstavovať všetky. Pozrieme sa napríklad na ten najľudnatejší – na ostrov Krk. Je jedným z najväčších a najznámejších a býva označovaný aj ako Zlatý ostrov. A ako vlastne názov Krk vznikol? Za všetkým sú Rimania! Tí najprv pomenovali mesto Curicum, a to na počesť jej zakladateľov – Ilyrov z kmeňa Curicta. Názov tohto kmeňa znamená „tí, ktorí obývali ostrov kameňa“. Postupne sa tento názov skracoval a komolil, napríklad ako Kark alebo Kerk, až nakoniec dospel k dnešnému názvu Krk. Takže s naším „krkom“ nemá nič spoločné.

Ďalším ostrovom so zaujímavým názvom je Korčula. O ňom sa hovorí ako o ostrove s najväčším počtom pamiatok a rôznych legiend. Ak si myslíte, že Korčula v chorvátskom jazyku má niečo spoločné s "našou" korčuľou, tak aj v tomto vás sklameme... Jeho prvý názov bol Korkyra a pochádza zo 4. storočia pred naším letopočtom. V tom čase sa rovnako nazýval aj grécky ostrov Korfu, a tak k nemu bolo pridané slovo Melaina (čierny). Hovorí sa, že tento „prídavok“ súvisel s názvom borovice čiernej, ktorá pôvodne pokrývala celý ostrov. Slovania neskôr používali názvy Kurkra, Krkar a nakoniec Korčula. Benátčania ho pomenovali po svojom, a to Curzola.

Kultúrna pamiatka na ostrove Korčula

Medzi ďalšie zaujímavé ostrovy patrí ostrov Galešnjak, ktorý má tvar srdca, či ostrov Korčula, kde sa pestuje kvalitná vínna réva (ale k tomu sa dostaneme neskôr).

Chorvátsko je obľúbenou turistickou destináciou nie len kvôli ostrovom, ale aj mnohým atrakciám. Národný park Plitvické jazerá pozná snáď každý. Menej známe je, že v Chorvátsku nájdeme Morský organ, ktorého zvuk vytvára samotné more alebo aj takzvaný „európsky čínsky múr“, ktorý sa nachádza v dedinke Ston (neďaleko Dubrovníka) a v minulosti slúžil na obranu pred nepriateľmi.

Tesla, dalmatínec a kravata – čo majú spoločné?

Samozrejme – Chorvátsko.  Nikola Tesla bol geniálny fyzik a vynálezca, ktorý mal fotografickú pamäť a ovládal až 8 jazykov. Narodil sa v meste Smiljan, ktoré sa nachádza na území dnešného Chorvátska.

To, či Nikola Tesla nosil kravatu nevieme s určitosťou povedať, no tento známy módny doplnok vznikol takisto v Chorvátsku. Pomenovanie kravata je odvodené od francúzskeho slova „Croates“, ktorý znamená „Chorvát“. Jej pôvod siaha až do obdobia tridsaťročnej vojny, ktorá sa odohrávala  v rokoch 1618 až 1648. V tom čase nosili chorvátski žoldnieri šatky uviazané okolo krku a tento nápad sa Parížanom pozdával natoľko, že z neho urobili módny trend.

Kto z nás ako dieťa netúžil mať doma psíka dalmatínca. Alebo ešte lepšie o 101 dalmatíncov! Aj vďaka rozprávke sa toto plemeno stalo jedným z najznámejších na svete. Dalmatínsky pes patrí medzi najstaršie psie plemená a má pôvod v pobrežnom území Chorvátska – v Dalmácii.

Ležiaci dalmatínsky pes s kravatou na krku

To naj z chorvátskej kuchyne

Chorvátsko je krajina bohatá na históriu, kultúru, flóru a faunu, no a v neposlednom rade je známa aj svojou pestrou a lahodnou kuchyňou. Chorváti sú mimoriadne hrdí na svoju tradičnú kuchyňu, ktorá je v každom regióne odlišná. Napríklad vo vnútrozemí majú svoje stále miesto tradičné slovanské dobroty, zložené z mäsa, obilnín, strukovín, mlieka a mliečnych výrobkov. V regiónoch, ktoré obklopuje more, prevláda stredomorská kuchyňa podobná talianskej alebo gréckej. Tu sú na stole bežné ryby a plody mora, cestoviny, bylinky alebo mäso, prevažne jahňacie, hovädzie alebo hydina. Za zmienku určite stojí aj tradičná šunka – pršut, syry vyrábané na ostrove Pag alebo v kraji Like, klobáska – slavónsky kulen alebo tradičný pokrm z hovädzieho mäsa – dalmatínska pašticada.

K sladkým dobrotám v Chorvátsku bezpochyby patria záviny z kysnutého alebo lístkového cesta, ktoré sú plnené orechmi, makom, tvarohom alebo ovocím. Veľmi obľúbená je jadranská zmrzlina alebo palacinky s rôznymi náplňami. Ďalšími dobrotami slivkové knedle, šišky s hrozienkami, koláče s rumom alebo sušienky s medom, orechmi a korením.

Ak vyrazíte do Chorvátska na dovolenku, nemali by ste zabudnúť ochutnať lokálne vína. Chorvátsko je hrdým producentom kvalitných vín už stáročia. V súčasnosti sa v krajine nachádza vyše 300 vinárskych oblastí, ktoré vyrábajú takmer 2500 druhov vín. Medzi najznámejšie červené vína patrí Merlot, Teran, Keštelet  a Pošip. Biele vína sú najznámejšie Pinot a Muškat.

Morské plody na tanieri

 
prekladateľská agentúra LEXIKA
LEXIKA

Sme tím ľudí s vášňou pre jazyky. Naším poslaním je pomáhať ľuďom komunikovať a navzájom sa dorozumieť. Už od roku 1993 pomáhame našim klientom napredovať.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *