Bon Appétit. Vyznáte sa v kulinárskych názvoch?

LEXIKA Ciferník26.06.2018 Spoznávajte svet s Lexikou Čas čítania: 3 min.
Kulinárstvo
Čas čítania 3 min

Už sa vám niekedy stalo, že ste prišli do reštaurácie a nevedeli ste, čo za jedlá sú v jedálnom lístku? Možno nie ste sami, kto nepozná alebo pozná len okrajovo rôzne kulinárske výrazy, pochádzajúce z iných jazykov a ktoré sa používajú všade vo svete. V tomto článku si povieme niečo o francúzskych, talianskych a španielskych slovách v gurmánskom slovníku.

Francúzsko – alfa a omega gastronómie

Hovorí sa, že láska ide cez žalúdok. O tomto tvrdení sú presvedčení hlavne Francúzi, ktorí sú považovaní za sú svetovú jednotku vo svete gastronómie. Napriek tomu, že slovo gastronómia má grécky pôvod, najčastejšie sa spája s Francúzskom. V preklade ide o náuku spájajúcu kultúru a jedlo, inak povedané kulinárstvo. Kulinárstvo pochádza z francúzskeho slova culinaire. Ďalšie s ním spojené slová sú gurmánlabužník. Ide takisto o francúzske výrazy – gourmand (gurmán), čo znamená labužník a samotný labužník je odvodený od slova la bouche – ústa.

Dôkazom toho, že francúzština je svetovým kulinárskym jazykom, sú výrazy, ktoré sa používajú takmer v každom jedálnom lístku a v každej reštaurácii na svete. Spomenuli sme jedálny lístok, ktorý sa bežne označuje aj ako menu. Toto, pôvodom francúzske slovo označuje zostavu rozličných druhov jedál a ich ustálené poradie. Medzi ďalšie medzinárodne používané slová patria aperitív (alkoholický nápoj pred jednom) a digestív (alkoholický nápoj po jedle). Za zmienku stojí aj slovo kuvertcouvert, ktoré sa vyskytuje v reštauráciách s vyššou kvalitou. Ide o takzvaný reštauračný poplatok za stolovanie, za ktorý môžete voľne konzumovať napríklad pečivo, dressingy a podobne.

Máte radi soté, pyré alebo karé? Tieto dobroty mávame častokrát na našich tanieroch a mnohokrát si myslíme, že sú to „naše“ názvy. Dokonca aj omeleta, roládadezert sú francúzske pomenovania, v origináli omelette, rouladedessert.  A ak sa radi realizujete pri sporáku, pojmy ako bujón alebo bešamel pre vás určite nie sú cudzie. Takisto ako aj obľúbený croissant, bageta alebo briošky.

Croissant na tanieri s džemom

Ak patríte medzi milovníkov francúzskych zemiakov, francúzskej polievky či parížskeho šalátu prezradíme vám, že ani zďaleka nejde o tradičné francúzske jedlá. Vymysleli sme si ich sami, prevzali alebo „prerobili“ po svojom. Približne asi tak, ako sme z hovädzích závitkov urobili takzvané „španielske vtáčiky“...

Nakoniec tohto francúzskeho okienka si povieme niečo o modrej stuhe. Máte ju radi kuraciu, bravčovú alebo teľaciu? Neviete o čo ide? Modrá stuha je doslovný preklad pokrmu s názvom Cordon bleu, ktorý niektorí mylne nazývajú „Gordon blue“. Ide o tradičný francúzsky rezeň vysmažený v trojobale, základom ktorého je teľacie mäso, šunka a syr. Je pomenovaný podľa vyznamenania, ktoré mohli získať iba tí najlepší francúzski kuchári. Bon Appétit!

Víno, pizza, makaróny...

...spieva slovenská skupina Metalinda v jednej zo svojich pesničiek. Talianske jedlá sa považujú za tie, z ktorých si každý vie vybrať to svoje. Napríklad taká pizza. Na jedálnych lístkoch sa už dnes objavuje vo všetkých možných variáciách - s paradajkovým i smotanovým základom, s okrajmi plnenými syrom, vegetariánska a dokonca aj v sladkom prevedení. Úprimne, poznáte niekoho, kto by ju nemal rád?

To isté by sme sa mohli opýtať v súvislosti s cestovinami, ktoré sa v nielen v Taliansku nazývajú pasta. Talianske zdroje uvádzajú vyše 700 druhov cestovín, ktoré sa môžu líšiť tvarom (dlhé, ploché, tenké, špirálovité, duté, široké,...), chuťou, farbou alebo zložením. Medzi najznámejšie talianske cestoviny patria lasagne, špagety, makaróny, penne, farfalle, fussili, fettuccini alebo plnené ravioli či tortellini.

Rôzne typy cestovín s ich názvami

Ovocie alebo plody mora, takzvané Frutti di mare je takisto výraz, ktorý sa udomácnil nielen u nás, ale všade vo svete. Neznámou nie je ani rizoto, pesto alebo prosciutto. Neodmysliteľnou potravinou sú aj talianske syry, ktoré sú u nás ako doma. Reč je napríklad o chutnej mozarelle alebo parmezáne.

Ak sa vám už zbierajú slinky, verte, že ešte nekončíme. Po chutnom obede si môžeme pochutnať napríklad na tiramisu ku ktorému sa skvele hodí espresso alebo cappuccino. Toto všetko sú talianske názvy jedál a nápojov s ktorými sa bežne stretávame doma a v reštaurácii.

Red Hot Chilli Pepers

Nie, nejdeme sa opäť miešať do hudby. Avšak názov tejto americkej kapely dokonale vystihuje mexickú či španielsku kuchyňu. Aj v týchto kulinárskych veľmociach sa môžeme stretnúť s rôznymi názvami jedál a gastro výrazov, ktoré obleteli svet a bežne sa používajú takmer na každom kroku.

Tortilla, nachos, paella alebo gazpacho sú názvy zo španielčiny, ktoré dobre poznáme aj na Slovensku. A salsa? Nie je to iba druh tanca, ale takisto aj chutná pikantná omáčka. Čo viac dodať – asi len dobrú chuť alebo buen gusto!

 
prekladateľská agentúra LEXIKA
LEXIKA

Sme tím ľudí s vášňou pre jazyky. Naším poslaním je pomáhať ľuďom komunikovať a navzájom sa dorozumieť. Už od roku 1993 pomáhame našim klientom napredovať.

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *