Kancel bez koša – prvé zmeny!

Simona Pralovska Ciferník07.02.2020 O Lexike Čas čítania: 3 min.
Kancel bez koša-lexika-prve-zmeny
Čas čítania 3 min

Od posledného workshopu projektu Kancel bez koša ubehlo už niekoľko týždňov a čoskoro nás čaká ďalší, v poradí 3. workshop. Medzičasom si však musíme splniť „domácu úlohu“. Naše novoročné predsavzatia sa tentokrát točia okolo ekozmien, do ktorých sme sa s plnou vervou pustili.

Zmena č. 1: Komu sa nelení, tomu sa zelení

Nemusíme si nič nahovárať, keď má človek odpadkový kôš priamo pod stolom, jednoducho spohodlnie. Vreckovka sem, vlhčená utierka tam, papieriky s už nepotrebnými poznámkami či obal od sladkostí (počas náročného dňa predsa treba dopĺňať cukor 😉 ). Ani sa nenazdáme a kôš je zrazu plný.

Prvá zmena teda znie: radikálne zredukovať počet košov. U nás v Lexike to konkrétne znamenalo, že sme eliminovali až 10 smetných košov. Ponechali sme si iba jeden centrálny.

Možno sa pýtate, aký to má súvis s redukciou odpadu, veď nezáleží na tom, či vznikne odpad v 10 menších alebo v 1 väčšom koši. Aj tu platí, že každá zmena je aj o zmene myslenia. Keď sa musí človek postaviť od stola a prejsť ku košu, dvakrát si rozmyslí či a koľko odpadu vytvorí. Časom zisťujeme, že odpadu separujeme viac a celkovo ho tvoríme naozaj akosi menej.

Zmena č. 2: Požičaj a vráť

Klasika – pri odchode z práce nám zíde na um, že potrebujeme zbehnúť do obchodu po čerstvé pečivo a niečo chutné na večeru. Samozrejme, nákupná taška ostala – ako vždy, keď ju potrebujeme – doma. A tak sa nechcene dostávame do začarovaného kruhu, v ktorom sme pri každej druhej návšteve obchodu nútení kupovať novú tašku. A nezáleží na tom, či je plastová, papierová, bavlnená, akákoľvek. Pri troche plánovania by sme ju totiž vôbec nepotrebovali = nekúpili.

more znečistené plastom

Ďalšia typická situácia nastáva v čase obeda. Potrebujeme si zbehnúť do reštaurácie po obed, avšak až pri pokladni si uvedomíme, že zbytočne plytváme (a platíme) za jednorazový polystyrénový obal, ktorý je mimochodom jeden z najproblematickejších odpadov v našom každodennom živote. Nám poslúži pár minút, avšak trvá ďalších niekoľko tisíc rokov, kým sa definitívne rozloží.

Ako sme to vyriešili? Celkom jednoducho. Do kancelárie sme si priniesli plátenné tašky a obedáre, ktoré nám doma zbytočne zaberali miesto. U nás sme im vdýchli doslova nový život. Obedáre aj tašky môže každý využívať podľa potreby. No a po použití ich opäť vráti na určené miesto.

Túto „požičovňu“ plánujeme rozšíriť aj o ďalšie veci bežnej i menej bežnej potreby. Ale o tom viac až nabudúce. 😉

Zmena č. 3: Dvakrát mysli, až potom tlač

Nie že by sme doposiaľ bezhlavo tlačili jeden dokument za druhým. Teraz si však zakaždým kladieme otázku: Naozaj potrebujem tento dokument vytlačiť? Zmena myslenia viedla k úprave niektorých procesov, a pokiaľ to je možné, dokumenty uchovávame iba v elektronickej podobe. Tým, že tlačíme obojstranne a iba to, čo naozaj potrebujeme, šetríme papier, toner a s tým spojený počet euroobalov. V konečnom dôsledku sa zmenšuje aj objem našich košov. Toto je ukážkový príklad domino efektu – jedna malá zmena môže mať ďalekosiahle pozitívne následky.

Rovnako sme zredukovali počet zošívačiek, dierkovačov a iných kancelárskych potrieb, ktoré často ležali nevyužité v zásuvkách. Nie je predsa nutné, aby vlastnil každý svoju vlastnú zbierku kancelárskych potrieb. Kolegovia nám po vlastnom uvážení odovzdali tie, ktoré príliš nevyužívali, všetko prebehlo na dobrovoľnej báze. 🙂
Nadbytočné kancelárske pomôcky plánujeme posunúť škole, kde ešte poslúžia.

Lexika daruje škole kancelárske pomôcky

Popísali sme si zatiaľ prvé tri ekozmeny, ktoré sa nám už podarilo uviesť do praxe. Náš zoznam zmien je však oveľa dlhší a usilovne pracujeme na podrobnom pláne, ako ich budeme postupne implementovať.

Snažíte sa aj vy znížiť množstvo vyprodukovaného odpadu, či už doma alebo v kancelárii? Podeľte sa s nami o vaše tipy v komentároch alebo na našom Facebooku. Radi sa necháme inšpirovať. 🙂

 
Simona Pralovska
Simona Pralovska
Vendor manager

Svoju púť v LEXIKE som začala ešte počas študentských čias v roku 2017. Odvtedy mi LEXIKA, ľudia v nej i prekladateľské odvetvie prirástli k srdcu. Medzi moje každodenné výzvy patrí vyhľadávanie prekladateľských talentov. Popri tom sa venujem rozvíjaniu dobrých a otvorených vzťahov s našimi stálymi prekladateľmi, vďaka ktorým môžeme robiť to, čo nás napĺňa. Postupne sa k mojej náplni práce pričlenili aj marketingové aktivity a interné HR. Stereotyp mi teda v práci rozhodne nehrozí a každý deň sa naučím niečo nové. 🙃

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *