Svetové jazyky v číslach

Simona Pralovska Ciferník14.05.2019 Spoznávajte svet s Lexikou Čas čítania: 3 min.
glóbus s farebnými rečovými bublinami
Čas čítania 3 min

Viete, ktorý jazyk je najrozšírenejší na svete? Je ním čínština, angličtina, arabčina či iný svetový jazyk? Odpoveď nie je jednoduchá. Záleží aj na tom, či chceme do celkového počtu zahrnúť iba rodených hovoriacich konkrétneho jazyka alebo každého, kto daným jazykom hovorí. V tomto článku sa pozrieme na 5 zaujímavých štatistík týkajúcich sa svetových jazykov.

Čísla sú zaujímavé, niektoré vás možno prekvapia, a preto nebudeme zdržovať a rovno sa na ne pozrieme.

Najrozšírenejší jazyk na svete...

Aby sme si jednotlivé počty vedeli lepšie predstaviť, ako prvý číselný údaj spomenieme celkový počet ľudí žijúcich na našej planéte. V súčasnosti sa toto číslo pohybuje na úrovni okolo 7,7 miliardy ľudí.

Nasledujúci graf ukazuje najrozšírenejší jazyk sveta z troch pohľadov:

  • podľa počtu rodených hovoriacich daného jazyka,
  • podľa počtu všetkých hovoriacich a
  • podľa počtu krajín, v ktorých je jazyk úradným jazykom.

Pozrite si jednotlivé poradia svetových jazykov.

(V grafe môžete prepínať medzi jednotlivými kartami kliknutím na šípku vpravo/vľavo alebo výberom z rozbaľovacieho okna.)

...podľa počtu rodených hovoriacich jazyka

Ethnologue sa pozrel na najrozšírenejšie svetové jazyky podľa počtu ich rodených hovoriacich. Podľa jeho zistení je niektorý z 10 najrozšírenejších jazykov rodným jazykom takmer polovice ľudí na svete (3,27 miliardy). Podľa počtu rodených hovoriacich sa tak stala najrozšírenejším jazykom čínština (mandarínčina).

Ďalšími európskymi jazykmi, ktoré sa umiestnili v top 25 sú: francúzština na 16. mieste (77,2 mil.), nemčina na 17. mieste (76,1 mil.) a taliančina na 22. mieste (64,8 mil.). V prvej stovke najrozšírenejších svetových jazykov má svoje miesto aj väčšina ostatných európskych jazykov (vrátane češtiny a maďarčiny), slovenčina sa však so svojimi približne 5,2 mil. rodenými hovoriacimi medzi nimi nenachádza.

...podľa počtu všetkých hovoriacich jazyka

Keď do kalkulácií okrem rodených hovoriacich pripočítame aj ľudí, ktorí daný jazyk ovládajú, dostaneme celkom odlišné poradie najpoužívanejších jazykov. Do tejto štatistiky boli zahrnutí ľudia, ktorý daný jazyk ovládajú ako svoj druhý jazyk. Podľa počtu všetkých hovoriacich jazyka sa tak stala najrozšírenejším jazykom angličtina.

British Council zašiel vo svojom prieskume ešte o krok ďalej. Jeho snahou bolo odhadnúť počet ľudí, ktorí ovládajú angličtinu aspoň na komunikačnej úrovni. Dostal sa na číslo 1,75 miliardy ľudí, čo je takmer štvrtina celkovej populácie.

...podľa počtu krajín, v ktorej je jazyk úradným jazykom

Angličtina hrá hlavnú úlohu aj v tomto rebríčku. Ako úradný jazyk je používaná v 55 krajinách sveta. Táto situácia je výsledkom bývalej britskej a americkej kolonizácie. Angličtina je však väčšinovým jazykom aj v niekoľkých ďalších krajinách, v ktorých (aspoň v súčasnosti) nie je úradným jazykom. Angličtina sa tak stala najrozšírenenjším jazykom podľa počtu krajín, v ktorej je jazyk úradným jazykom.

Koľko jazykov existuje na svete?

Celkovo existuje na svete približne 7 111 živých jazykov. Za živý jazyk sa považuje jazyk, ktorý má aspoň jedného rodeného hovoriaceho. Počet jazykov sa však neustále mení, pretože niektoré jazyky vymierajú a nové vznikajú. V čase, kedy čítate tento článok, sa preto presný počet jazykov môže líšiť.

Zaujímavý je pohľad na to, ako sú tieto jazyky vo svete rozmiestnené. Len pre porovnanie: v celej Európe rozlišujeme 288 jazykov a taká Papua Nová Guinea (s počtom obyvateľov približne ako Rakúsko) ich pozná až 840. V praxi to znamená, že keď v Papui Novej Guinei stretnete dvoch ľudí, s veľkou pravdepodobnosťou budú hovoriť iným rodným jazykom. Pre tých, ktorí majú radi čísla: podľa Greenbergovho indexu diverzity sa táto pravdepodobnosť rovná 98,8 % (na Slovensku je to približne 24,5 %).

Ak sa chcete presvedčiť na vlastné oči, koľko jazykov je na svete, či nebodaj máte ambíciu jednotlivé jazyky spočítať, ponúkame vám aj podrobnú mapu sveta, na ktorej vyzerá rozloženie jazykov nasledovne:

Zhruba tretina z celkového počtu jazykov patrí medzi tzv. ohrozené jazyky, pričom väčšina z nich má menej ako 1 000 hovoriacich. Pred niekoľkými rokmi svet obletela informácia, že v Mexiku existuje jazyk – Ayapaneco, ktorý je na pokraji vyhynutia, pretože jediní dvaja ľudia, ktorí ním hovoria, spolu odmietajú komunikovať. Neskôr sa však našťastie ukázalo, že ide len o mýtus.

Najštudovanejšie jazyky

Asi nikoho neprekvapí, že v kategórii „najštudovanejšie jazyky“ pomyselnú víťaznú sošku získala angličtina. V tesnom závese za ňou sa umiestnili nám blízke jazyky – aspoň čo sa týka geografickej polohy.

1. angličtina
2. francúzština
3. španielčina
4. taliančina
5. čínština
6. japončina
7. nemčina

Ázijské jazyky však pomaly naberajú na sile, toto poradie sa preto môže v najbližších rokoch zmeniť.

Prekvapili vás niektoré štatistiky? Zaujímajú vás aj ďalšie informácie o jazykoch? Dajte nám o tom vedieť v komentároch. 🙂


Zdroje:
https://www.ethnologue.com/
https://iso639-3.sil.org/code_tables/639/data?title=&field_iso639_cd_st_mmbrshp_639_1_tid=All&name_3=&field_iso639_element_scope_tid=All&field_iso639_language_type_tid=51&items_per_page=200
https://www.britishcouncil.org/sites/default/files/english-effect-report-v2.pdf
https://www.mosalingua.com/en/most-studied-languages-in-the-world/

 
Simona Pralovska
Simona Pralovska
Vendor manager

Svoju púť v LEXIKE som začala ešte počas študentských čias v roku 2017. Odvtedy mi LEXIKA, ľudia v nej i prekladateľské odvetvie prirástli k srdcu. Medzi moje každodenné výzvy patrí vyhľadávanie prekladateľských talentov. Popri tom sa venujem rozvíjaniu dobrých a otvorených vzťahov s našimi stálymi prekladateľmi, vďaka ktorým môžeme robiť to, čo nás napĺňa. Postupne sa k mojej náplni práce pričlenili aj marketingové aktivity a interné HR. Stereotyp mi teda v práci rozhodne nehrozí a každý deň sa naučím niečo nové. 🙃

Čítaj viac



Páči sa vám čo píšeme?
Povedzte to ďalej!
Diskusia k článku
  1. Šimonbudoš píše:

    Každý týždeň zanykne asi 6666 svetovych jazykov. Teraz v roku 2020 žije na svete asi 8,8 miliárd ludí, v roku 2050 na celom svete by malo žiť desať miliárd ludí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *